Električni Renault za Nestle

Švicarski Nestlé in Renault Trucks sta na glavnem trgu v švicarskem Bernu predstavila revolucionarno poskusno tovorno vozilo z vzdevkom eTruck. Ta je kombinacija električnega tovornega vozila Renault Midlum, ki ga je razvil Renault Trucks, in hladilne nadgradnje, ki jo prav tako napaja električna energija.
Električni Renault za Nestle

Še eno tako vozilo se bo v septembru pridružilo voznemu parku podjetja Nestlé, obe pa bosta preizkušeni med dobavo sladoleda in zamrznjenih izdelkov Nestlé Frisco Findus do prodajaln na območju Züricha in Lozane. Z uporabo teh vozil, ki sta brez primere na področju mestnega prevoza blaga, sta Renault Trucks in švicarski Nestlé napovedala skupno sodelovanje v prid čistejšemu transportu na švicarskih cestah.

Trenutno ne obstaja celovita rešitev velikih izzivov, s katerimi se srečuje mestni transport blaga. Kot je na predstavitvi električnega tovornega vozila Renault Midlum povedal Heinz-Jürgen Löw, predsednik uprave Renault Trucks SAS, gre tukaj za vprašanje, „kako ob pravem času postaviti pravo tovorno vozilo s pravo energijo na pravo mesto”. To vključuje tako inovacije pri organizaciji transportnih sistemov kot tudi tehnične izboljšave vozil in pridruženih storitev. Skupna prizadevanja švicarskega podjetja Nestlé in podjetja Renault Trucks bodo omogočila testiranje in ovrednotenje najnovejše generacije baterij, izpopolnitev komponent ter iskanje najugodnejših kompromisov še pred prehodom na višjo stopnjo raziskav na področju tovrstnih vozil.

Eugenio Simioni, izvršni direktor Nestlé Švica, je še zlasti poudaril „mirno delovanje” teh dveh vozil „brez škodljivih izpustov”, ki „označujeta nov mejnik v oskrbovalni verigi.” Vozili bosta logistični ekipi podjetja Frisco omogočili še dodaten korak naprej pri prizadevanjih za zmanjšanje izpustov CO2, ki so že do zdaj vsebovala optimiranje dobavnih planov in ekonomično vožnjo. V enačbo bo vključena tudi zelena energija, saj v skladu s pogoji sporazuma o partnerstvu z Romande Energy Nestlé do konca leta načrtuje namestitev več tisoč kvadratnih metrov fotovoltaičnih panelov na več upravnih zgradb v Vevey in La Tour-de-Peliz. Ti bodo zagotavljali dovolj energije za pogon približno 30 električnih tovornih vozil za vse leto. Trenutno proizvedena električna energija bo distribuirana v omrežje Romande Energy in bo tako prispevala h količini energije iz obnovljivih virov, ki je proizvedena in porabljena v tej regiji.

Vozili, ki sta na voljo ekipi Frisco, lahko prepeljeta do tri tone sladoleda in zamrznjenih izdelkov. Uporabljali se bosta za vsakodnevno oskrbo 30–50 prodajnih mest na razdalji od 60 do 100 kilometrov. Prvo vozilo bodo začeli uporabljati na območju Züricha v juliju, drugo vozilo, ki je namenjeno oskrbi na območju Lozane, pa v septembru.Električna tovorna vozila Renault Midlum so opremljena s hladilno enoto, ki jo poganja električna energija, kar je še posebej pomembno za urbana okolja. Enote med delovanjem zaradi tega ne onesnažujejo okolja s škodljivimi izpusti ali CO2, poleg tega se ponašajo s skoraj neslišnim delovanjem. Električni motor lahko ustvari moč 103 kW. Vozila lahko dosežejo najvišjo hitrost 84 km/h in so opremljena s sistemom za ponovno pridobivanje energije med zaviranjem. Dva paketa litijevih ionskih baterij s skupno kapaciteto 170 kWh omogočata doseg delovanja do 140 km in zahtevata polnjenje prek standardne napajalne vtičnice vsakih 8 do 12 ur.

Poskusni vozili, ki nista namenjeni za trg, sta del raziskav, s katerimi Renault Trucks razvija in testira različne možnosti za izboljšanje transporta blaga. Renault Trucks namerava na izzive mestnega prevoza blaga zagotoviti odziv v svetovnem merilu. Najprej s ponudbo prilagojenih vozil, ki so opremljena z motorji z izboljšanim notranjim izgorevanjem, ki porabijo kar se da malo goriva, poleg tega pa s ponudbo pogonov z oznako Clean Tech, ki so alternativa za dizelske motorje in izpolnjujejo okoljske izzive (Renault Maxity Electric, Renault Premium Distribution Hybrys Tech in Renault Premium Distribution CNG). Renault Trucks gre kot proizvajalec še korak naprej in voznikom ponuja uporabo pripomočkov, npr. pametnih telefonov, ali pa v dogovoru z drugimi udeleženci v cestnem prometu prispeva k eksperimentalnim projektom, namenjenim izboljšanju mestnega prevoza blaga. Z drugimi besedami: Renault Trucks si nadvse prizadeva, da ob pravem času zagotovi pravo tovorno vozilo s pravo energijo na pravo mesto.Sorodne novice

Več sorodnih novic Več

15. oktober 2012

S cestnimi tovornimi vozili, registriranimi v Sloveniji, je bilo v drugem četrtletju ...

Beri dalje

27. maj 2012

Daimlerjevo japonsko hčerinsko podjetje za gospodarska vozila, Mitsubishi Fuso Truck ...

Beri dalje

7. julij 2012

V začetku tednja je Daimler prestavil novi tovornjak Mercedes-Benz Antos, prvi model ...

Beri dalje

13. marec 2013

Skupina Veolia Transport Slovenija postavlja nove standarde v regionalnem avtobusnem ...

Beri dalje

7. avgust 2012

V petek je iz Ivecove tovarne v Ulmu zapeljal zadnji tovornjak. S tem se je zaključila ...

Beri dalje

10. januar 2013

KTW Tuning je predstavil prirejen model Mercedes-Benz Citan-a 415 W. Mestni kombi ...

Beri dalje

23. februar 2014

Volkswagen že ima v lasti precejšen delež Scanie, vendar si želi še preostali ...

Beri dalje

12. junij 2012

Iz Iveca so sporočili, da so prejeli rekordno naročilo hibridnih avtobusov na kombiniran ...

Beri dalje

19. december 2012

Salzburg ohranja svojo zavezanost k razvoju okolju prijaznega javnega mestnega potniškega ...

Beri dalje

29. december 2010

Daimler in ruski proizvajalec gospodarskih vozil GAZ sta v Nizhny Novgordu podpisala ...

Beri dalje

4. november 2010

Vinjete za slovensko avtocestno omrežje z letnico veljavnosti 2011 bodo odete v roza ...

Beri dalje

19. november 2013

Scania je prejela naročilo za 156 mestnih avtobusov, ki bodo namenjeni za javni transport ...

Beri dalje

5. oktober 2010

MAN je na salonu gospodarskih vozil IAA v Hannovru predstavil konceptni vlačilec ...

Beri dalje

3. november 2010

ASECAP je edino evropsko strokovno združenje avtocestnih koncesionarjev in upravljavcev ...

Beri dalje

10. november 2010

8. november bo v Luki Koper zapisan z novo rekordno okroglo številko. Na kontejnerskem ...

Beri dalje

24. november 2010

Službe Aerodroma Ljubljana, ki upravlja z Letališčem Jožeta Pučnika Ljubljana, ...

Beri dalje

20. september 2013

Na letošnjem Coach Euro Testu 2013, ki se je odvijal v Avstriji je bilo razglašeno, ...

Beri dalje

4. oktober 2012

Daimler je vstopil na Indijski trg tovornih vozil z blagovno znamko tovornjakov BharatBenz. ...

Beri dalje

4. februar 2013

Scania je s predstavitvijo svojih avtobusov na sejmu Busworld India, ki se je odvijal ...

Beri dalje

15. november 2010

S 15. novembrom je vozila potrebno opremiti z zakonsko zahtevano zimsko opremo.

Beri dalje