Tovorne pnevmatike s čipom

Goodyear predstavlja prvo gospodarsko uporabo mikročipov v svojih tovornih pnevmatikah. Nova pnevmatika Goodyear Regional RHT II RFID (Radio Frequency Identity – radiofrekvenčna identifikacija) 435/50R19.5 za prikolice ima vgrajen mikročip, ki je z vmesnikom povezan s FleetOnlineSolutions, Goodyearovim spletnim programom za upravljanje pnevmatik.
Tovorne pnevmatike s čipom

Nova pnevmatika prinaša prevoznikom prednosti, kot so krajši izpadi, izpopolnjeno vodenje pnevmatik in večja varnost. V začetku letošnjega leta si je Goodyear z navedeno tehnologijo v Latinski Ameriki prislužil nagrado.

Spremljanje pnevmatik je lahko zelo zamuden proces, saj je treba vsako pnevmatiko identificirati s pomočjo oznak na bočnici, te pa so zaradi umazanije in obrabe pogosto slabo vidne. RFID pomeni, da operativec lahko zelo hitro identificira posamezno pnevmatiko: z optičnim bralnikom gre po bočnici pnevmatike in dobi točne, elektronsko zabeležene podatke. Prednosti je še več, saj je te pnevmatike veliko laže izslediti od drugih, če so npr. ukradene, spremljajo pa se lahko skozi njihovo celo življenjsko dobo, tudi ko so obnovljene.

Da so za RFID različico izbrali ravno dimenzijo 435/50R19.5, je razlog v tem, da je to najbolj razširjena dimenzija med prevozniki, ki uporabljajo ‘megapriklopnike’, saj omogoča največji volumen v okviru evropske omejitve skupne višine prikolic na 4 metre. Več podjetij z velikim voznim parkom uporablja sistem za upravljanje pnevmatik Goodyear FleetOnlineSolutions (FOS) , ki deluje preko interneta in pri katerem je zelo pomembno, da se pnevmatike natančno spremljajo. Z RFID je upravljanje pnevmatik hitrejše in bolj točno.

Mikročip se v pnevmatiko vgradi na montažni liniji in programira z enotno kodo, s pomočjo katere se pnevmatiko lahko identificira - z ročnim optičnim bralnikom dobimo podatke o tipu in dimenziji pnevmatike, pa tudi njeno enotno identifikacijsko številko. V uporabi lahko Goodyearov izvajalec storitev ali prevoznik hitro poskenira vse pnevmatike RFID in v elektronski obliki zabeleži podatke, s čimer prihrani čas in zagotovi njihovo točnost. Prednosti se pokažejo tudi pri nadzoru zalog novih, rabljenih in obnovljenih pnevmatik.

PREDNOSTI ZA UPORABNIKA
Ewals Cargo Care, vodilni evropski izvajalec logističnih storitev, ki je imel v letu 2010 promet v višini 550 milijonov evrov in ima 49 logističnih baz v 18 državah, upravlja 3100 priklopnikov in 1200 intermodalnih megapriklopnikov Huckepack. Podjetje ima sedež na Nizozemskem in je že veliko let Goodyearova stranka, zdaj pa preskušajo pnevmatike za prikolice Goodyear Regional RHT II 435/50R19.5, opremljene z RFID.

“Nove pnevmatike nam prinašajo občutne prednosti”, je povedal Bart van Rens, vodja nadzora voznega parka pri podjetju Ewals. “RFID precej pospeši vzdrževanje, saj nam omogoča, da zelo hitro in točno identificiramo pnevmatike in se povežemo s sistemom za upravljanje voznih parkov Goodyear FleetOnlineSolutions. Precej manjši bi bili tudi problemi v primeru kraje pnevmatik z naših priklopnikov. "Redno vzdrževanje je zelo preprosto. Izvajalec pnevmatiko poskenira z ročnim optičnim čitalnikom in pnevmatika se tako s pomočjo svojega mikročipa avtomatsko identificira in poišče v računalniškem sistemu Goodyear FleetOnlineSolutions. Tudi merilnik tlaka v pnevmatikah in merilnik globine profila sta preko Bluetootha povezana s sistemom in odčitki za posamezno pnevmatiko se avtomatsko zabeležijo.
“Pred tem je bilo treba vsako šestmestno identifikacijsko kodo odčitati z bočnice. To je bilo zamudno in hitro je prišlo do napake. Z uporabo RFID pa delo poteka hitro in napake niso možne,” je pojasnil Bart. “Pri novih pnevmatikah je vsak vnos vzdrževalnega dela v računalnik 100% zanesljiv.”
Naslednja velika prednost novih pnevmatik je varnost. “Kraje pnevmatik z naših priklopnikov nam povzročajo velike težave. Tudi če policija ukradene pnevmatike najde, je pogosto nemogoče dokazati, od kje prihajajo, saj identifikacijske številke ponavadi odstranijo. Ker pa je mikročip RFID v pnevmatiko vgrajen, se ne more odstraniti, ne da bi pri tem pnevmatiko uničili. Tako tatovi ne morejo prikriti izvora pnevmatik in v prihodnje se bodo izogibali kraji pnevmatik, ki imajo na bočnici logotip RFID. Z Goodyearom iščemo način, kako bi navedene pnevmatike bolj vidno označili, da bi se jim tatovi izogibali,” je zaključil Bart van Rens.

RAZVOJNI DOSEŽKI IN NAGRADE
Goodyear že več let dela na tem sistemu in v zadnjem času ga uporablja na evropskem dirkalnem prvenstvu FIA za tovornjake. Vse dirkalne tovorne pnevmatike Goodyear 315/70R22.5 T so opremljene z RFID. Ta sistem Goodyear na dirkah uporablja za upravljanje pnevmatik, uradni predstavniki mednarodne avtomobilske zveze FIA pa v regulativne namene.
V začetku letošnjega leta je skupina novinarjev iz AutoData Publishing, najbolj specializirane brazilske revije za avtomobilsko industrijo, izbrala Goodyear za »Enega najboljših v avtomobilskem sektorju 2011 – v kategoriji inovativnih tehnologij«. To je bilo za Goodyearova prizadevanja, povezana s tehnologijo radiofrekvenčne identifikacije v pnevmatikah, veliko priznanje.
Goodyear namerava v bližnji prihodnosti RFID razširiti tudi na druge tipe in dimenzije pnevmatik. Trenutno se pnevmatike RFID izdelujejo v Luksemburgu. Navedene pnevmatike pa nameravajo proizvajati tudi v Goodyearovi tovarni v Wittlichu v Nemčiji.
Za sedaj so na čipih RFID samo podatki za identifikacijo, v prihodnje pa bodo morda bolj dinamični in bodo omogočali tudi sprotno spremljanje polnilnega tlaka in temperature pnevmatik.


Sorodne novice

Več sorodnih novic Več

21. april 2011

Podjetje Renault Trucks je v torek, 12. aprila 2011, izvedlo predstavitev ponudbe ...

Beri dalje

24. december 2010

Vlada je na današnji seji izdala Uredbo o določitvi cene vadbe varne vožnje ter skupinske ...

Beri dalje

25. maj 2014

Pri Volvo Trucks so razširili svojo ponudbo z nizko-vstopno verzijo novega Volva ...

Beri dalje

15. november 2011

Od današnjega dne dalje pa do 15. marca je potrebno vozila opremiti s predpisano ...

Beri dalje

15. marec 2012

Iz Mercedesa so prišle prve informacije o novi družini Euro 6 motorjev namanjeni ...

Beri dalje

6. julij 2012

Volvo Trucks je predstavil motor, ki izpolnjuje visoke okoljevarstvene standarde Euro ...

Beri dalje

24. februar 2011

Ukrajinski proizvajalec tovornjakov Kraz pripravlja novo modelsko paleto težkih tovornjakov. ...

Beri dalje

26. oktober 2013

Düsseldorf, 22.10.2013. TimoCom, ki je med drugim ponudnik na evropskem trgu vodilne ...

Beri dalje

26. avgust 2011

Podjetje Goodyear Dunlop Sava Tires je julija 2011 v sodelovanju z Javno agencijo ...

Beri dalje

19. april 2012

Iveco je na sejmu Intermat 2012, ki se odvija v Parizu, predstavil posebno omejeno ...

Beri dalje

13. september 2016

NextGenScania, kot so pri Scanii s skupnim imenom poimenovali novo generacijo tovornjakov, ...

Beri dalje

12. oktober 2011

Služba Vlade RS za lokalno samoupravo in regionalno politiko je kot organ upravljanja ...

Beri dalje

14. marec 2017

Prestižna in priznana nagrada iF Design Award, ki jo podeljujejo že od leta 1953, ...

Beri dalje

6. januar 2011

V družbi župana Valjeva Zorana Jakovljevića, visoke gospodarske delegacije mesta ...

Beri dalje

4. julij 2012

Z današnjim dnem smo uvedli novo brezplačno storitev - pošiljanje novic iz sveta ...

Beri dalje

15. september 2016

Pri MAN-u so s predstavitvijo svojega prvega dostavnika pod imenom TGE, konkurenci ...

Beri dalje

20. avgust 2012

NOVOST V NAŠI PONUDBI: sifoni za preprečevanje kraje goriva TruckProtect InstantFit ...

Beri dalje

16. januar 2013

ASH Aebi Schmidt je premierno prikazal novi Viatrac Aebi VT450 Vario. Novo vozilo ...

Beri dalje

1. avgust 2012

Novi Mercedes-Benz Actros je prejel Red Dot Design Award 2012. V letošnjem natečaju ...

Beri dalje

7. junij 2012

Na hrvaških avtocestah, ki so v lasti javnih podjetij Hrvaške avtoceste (Hac) in Avtocesta ...

Beri dalje