Tovorne pnevmatike s čipom

Goodyear predstavlja prvo gospodarsko uporabo mikročipov v svojih tovornih pnevmatikah. Nova pnevmatika Goodyear Regional RHT II RFID (Radio Frequency Identity – radiofrekvenčna identifikacija) 435/50R19.5 za prikolice ima vgrajen mikročip, ki je z vmesnikom povezan s FleetOnlineSolutions, Goodyearovim spletnim programom za upravljanje pnevmatik.
Tovorne pnevmatike s čipom

Nova pnevmatika prinaša prevoznikom prednosti, kot so krajši izpadi, izpopolnjeno vodenje pnevmatik in večja varnost. V začetku letošnjega leta si je Goodyear z navedeno tehnologijo v Latinski Ameriki prislužil nagrado.

Spremljanje pnevmatik je lahko zelo zamuden proces, saj je treba vsako pnevmatiko identificirati s pomočjo oznak na bočnici, te pa so zaradi umazanije in obrabe pogosto slabo vidne. RFID pomeni, da operativec lahko zelo hitro identificira posamezno pnevmatiko: z optičnim bralnikom gre po bočnici pnevmatike in dobi točne, elektronsko zabeležene podatke. Prednosti je še več, saj je te pnevmatike veliko laže izslediti od drugih, če so npr. ukradene, spremljajo pa se lahko skozi njihovo celo življenjsko dobo, tudi ko so obnovljene.

Da so za RFID različico izbrali ravno dimenzijo 435/50R19.5, je razlog v tem, da je to najbolj razširjena dimenzija med prevozniki, ki uporabljajo ‘megapriklopnike’, saj omogoča največji volumen v okviru evropske omejitve skupne višine prikolic na 4 metre. Več podjetij z velikim voznim parkom uporablja sistem za upravljanje pnevmatik Goodyear FleetOnlineSolutions (FOS) , ki deluje preko interneta in pri katerem je zelo pomembno, da se pnevmatike natančno spremljajo. Z RFID je upravljanje pnevmatik hitrejše in bolj točno.

Mikročip se v pnevmatiko vgradi na montažni liniji in programira z enotno kodo, s pomočjo katere se pnevmatiko lahko identificira - z ročnim optičnim bralnikom dobimo podatke o tipu in dimenziji pnevmatike, pa tudi njeno enotno identifikacijsko številko. V uporabi lahko Goodyearov izvajalec storitev ali prevoznik hitro poskenira vse pnevmatike RFID in v elektronski obliki zabeleži podatke, s čimer prihrani čas in zagotovi njihovo točnost. Prednosti se pokažejo tudi pri nadzoru zalog novih, rabljenih in obnovljenih pnevmatik.

PREDNOSTI ZA UPORABNIKA
Ewals Cargo Care, vodilni evropski izvajalec logističnih storitev, ki je imel v letu 2010 promet v višini 550 milijonov evrov in ima 49 logističnih baz v 18 državah, upravlja 3100 priklopnikov in 1200 intermodalnih megapriklopnikov Huckepack. Podjetje ima sedež na Nizozemskem in je že veliko let Goodyearova stranka, zdaj pa preskušajo pnevmatike za prikolice Goodyear Regional RHT II 435/50R19.5, opremljene z RFID.

“Nove pnevmatike nam prinašajo občutne prednosti”, je povedal Bart van Rens, vodja nadzora voznega parka pri podjetju Ewals. “RFID precej pospeši vzdrževanje, saj nam omogoča, da zelo hitro in točno identificiramo pnevmatike in se povežemo s sistemom za upravljanje voznih parkov Goodyear FleetOnlineSolutions. Precej manjši bi bili tudi problemi v primeru kraje pnevmatik z naših priklopnikov. "Redno vzdrževanje je zelo preprosto. Izvajalec pnevmatiko poskenira z ročnim optičnim čitalnikom in pnevmatika se tako s pomočjo svojega mikročipa avtomatsko identificira in poišče v računalniškem sistemu Goodyear FleetOnlineSolutions. Tudi merilnik tlaka v pnevmatikah in merilnik globine profila sta preko Bluetootha povezana s sistemom in odčitki za posamezno pnevmatiko se avtomatsko zabeležijo.
“Pred tem je bilo treba vsako šestmestno identifikacijsko kodo odčitati z bočnice. To je bilo zamudno in hitro je prišlo do napake. Z uporabo RFID pa delo poteka hitro in napake niso možne,” je pojasnil Bart. “Pri novih pnevmatikah je vsak vnos vzdrževalnega dela v računalnik 100% zanesljiv.”
Naslednja velika prednost novih pnevmatik je varnost. “Kraje pnevmatik z naših priklopnikov nam povzročajo velike težave. Tudi če policija ukradene pnevmatike najde, je pogosto nemogoče dokazati, od kje prihajajo, saj identifikacijske številke ponavadi odstranijo. Ker pa je mikročip RFID v pnevmatiko vgrajen, se ne more odstraniti, ne da bi pri tem pnevmatiko uničili. Tako tatovi ne morejo prikriti izvora pnevmatik in v prihodnje se bodo izogibali kraji pnevmatik, ki imajo na bočnici logotip RFID. Z Goodyearom iščemo način, kako bi navedene pnevmatike bolj vidno označili, da bi se jim tatovi izogibali,” je zaključil Bart van Rens.

RAZVOJNI DOSEŽKI IN NAGRADE
Goodyear že več let dela na tem sistemu in v zadnjem času ga uporablja na evropskem dirkalnem prvenstvu FIA za tovornjake. Vse dirkalne tovorne pnevmatike Goodyear 315/70R22.5 T so opremljene z RFID. Ta sistem Goodyear na dirkah uporablja za upravljanje pnevmatik, uradni predstavniki mednarodne avtomobilske zveze FIA pa v regulativne namene.
V začetku letošnjega leta je skupina novinarjev iz AutoData Publishing, najbolj specializirane brazilske revije za avtomobilsko industrijo, izbrala Goodyear za »Enega najboljših v avtomobilskem sektorju 2011 – v kategoriji inovativnih tehnologij«. To je bilo za Goodyearova prizadevanja, povezana s tehnologijo radiofrekvenčne identifikacije v pnevmatikah, veliko priznanje.
Goodyear namerava v bližnji prihodnosti RFID razširiti tudi na druge tipe in dimenzije pnevmatik. Trenutno se pnevmatike RFID izdelujejo v Luksemburgu. Navedene pnevmatike pa nameravajo proizvajati tudi v Goodyearovi tovarni v Wittlichu v Nemčiji.
Za sedaj so na čipih RFID samo podatki za identifikacijo, v prihodnje pa bodo morda bolj dinamični in bodo omogočali tudi sprotno spremljanje polnilnega tlaka in temperature pnevmatik.


Sorodne novice

Več sorodnih novic Več

16. junij 2011

Korporacija Mitsubishi Fuso Truck&Bus (MFTBC), eden vodilnih proizvajalcev tovornih ...

Beri dalje

14. oktober 2011

V čast 30. obletnici podjetja MAN v Latinski Ameriki, so pri tem proizvajalcu tovornih ...

Beri dalje

10. oktober 2011

Z zmago in štirimi mesti na stopničkah je moštvo Renault Trucks-MKR Technology ...

Beri dalje

9. november 2011

V ponedeljek so s 500.000-im pretovorjenim TEU (kontejnerska enota) v Luki Koper dosegli ...

Beri dalje

5. oktober 2010

MAN je na salonu gospodarskih vozil IAA v Hannovru predstavil konceptni vlačilec ...

Beri dalje

7. avgust 2012

V petek je iz Ivecove tovarne v Ulmu zapeljal zadnji tovornjak. S tem se je zaključila ...

Beri dalje

18. november 2016

Mercedes-Benz je predstavil koncept pick-up modela, ki bo nosil oznako razred X. Pričakujemo ...

Beri dalje

30. maj 2011

Naslednji v vrsti, ki je predstavil prve podrobnosti o Euro 6 motorjih je Iveco. Italijani ...

Beri dalje

19. november 2012

Scania je podpisala sporazum o dobavi 3000 motorjev, ki izpolnjujejo emisijski standard ...

Beri dalje

31. maj 2013

Podjetje Hoovertrack se ukvarja z predelavami tovornjakov Iveco Trakker, tako da služijo ...

Beri dalje

15. oktober 2013

TAM Durabus je objavil video posnetek o tem kako so na primorskem slikali ter snemali ...

Beri dalje

23. november 2010

Kot enega od ukrepov za reševanje finančnih težav v katerih se je znašla skupina ...

Beri dalje

14. junij 2012

Družba Goodyear Dunlop Sava Tires je danes predstavila rekordne uspehe, ki jih je dosegla ...

Beri dalje

17. november 2011

Francoski vozniki tovornjaka Renault Magnum bodo imeli še enkrat priložnost praznovati ...

Beri dalje

7. marec 2011

Tovorno vozilo, ki pride naravnost iz proizvodne linije mogoče ni tako novo kot se zdi, ...

Beri dalje

4. maj 2011

Svetujemo vam, da preverite veljavnost vaše voznikove kartice za digitalni tahograf ...

Beri dalje

26. november 2010

Podjetje Volvo Trucks daje izjemen povdarek skrbi za okolje na vseh področjih svoje ...

Beri dalje

3. junij 2014

Izletnik Celje je v sredo, 7. maja 2014 prevzel dva nova potovalna avtobusa MAN Lion's ...

Beri dalje

7. september 2020

Prihaja Scania s 770 KM

Beri dalje

30. junij 2012

Unimong U 20, najbolj kompakten izmed treh modelov tovornjakov serije Unimong, ki jih izdeluje ...

Beri dalje