Dokončana gorenjska avtocesta

Dars bo danes predal prometu smerno vozišče gorenjske avtoceste med Peračico in Podtaborom. Z dograditvijo druge polovice 2,4 kilometra dolge avtoceste, v smeri Radovljica–Kranj, je v celoti zgrajen skupno 70-kilometrski krak štiripasovne avtoceste med Karavankami in Ljubljano. Vrednost opravljenih del na dograjenem smernem vozišču avtoceste Peračica–Podtabor, katerega trasa poteka skozi predor in prek treh viaduktov, znaša 28,45 milijona evrov.
Dokončana gorenjska avtocesta

Z dograditvijo omenjenega smernega vozišča bo gorenjska avtocesta po zaključku vseh del na tem delu močno razbremenjena. Promet se je namreč zlasti v konicah zaradi zoženja in preusmeritve na leta 2007 dograjeno polovico avtoceste, kjer je potekal dvosmerno, zgostil, v turistični sezoni pa so bili na tem delu velikokrat tudi zastoji.

Po predaji prometu novega smernega vozišča med Peračico in Podtaborom bo potrebno na tem odseku avtoceste izvesti še dela pri zapiranju prehodov med pasovi (montaža jeklene varnostne ograje, zamenjava poškodovanih sidrnih elementov, obnova asfalta) in obnoviti horizontalno signalizacijo (črte) na levi polovici avtoceste, torej na smernem vozišču proti Jesenicam. Ker je dela mogoče opraviti šele potem, ko promet steče po obeh polovicah avtoceste, bosta predvidoma najmanj dva tedna (odvisno tudi od vremenskih razmer) za promet zaprta prehitevalna pasova na obeh smernih voziščih avtoceste Peračica–Podtabor.

Teren, po katerem poteka trasa avtocestnega odseka Peračica–Podtabor, je zelo razgiban. Avtocesta na začetnem delu prečka globoko globel potoka Peračica, se usmeri v predor skozi greben Ljubno, prečka globel pri Ljubnem in se v nadaljevanju usmeri po ravninskem območju Ljubenskega polja ter na njegovem vzhodnem robu prečka globoko globel potoka Lešnica. Na zaključku se nato avtocesta naveže na avtocestni odsek Podtabor–Naklo, ki je bil dokončan in predan prometu v začetku septembra 2003.

Čeprav gre za razmeroma kratek odsek, le 2,4 kilometra, so bila dela z inženirskega vidika zahtevna. Na odseku so trije viadukti (Peračica v dolžini 378 metrov, najvišji steber je visok 56 metrov; Ljubno v dolžini 118,4 metra, najvišji steber je visok 20,5 metra ter Lešnica v dolžini 186,3 metra, z najvišjim stebrom 39,8 metra), predor Ljubno dolžine 260 metrov in podvoz za lokalno pot. Poleg zgraditve omenjenih objektov in trase je bilo potrebno izvesti še vse potrebne prestavitve komunalnih vodov (telekomunikacijski kabli, sistem za klic v sili, sisteme za nadzor in vodenje predora z razsvetljavo) ter urediti deviacije/prestavitve poljskih poti za dostope na zemljišča.

Polovica avtoceste oz. desno smerno vozišče na relaciji Radovljica¬–Kranj, ki ga DARS d.d. jutri predaja prometu, poteka po trasi nekdanje hitre ceste, ki je v celoti obnovljena in razširjena za odstavni pas. Dva od treh viaduktov sta bila v celoti porušena in nadomeščena z novima. Pri viaduktu Lešnica pa je bila ohranjena podporna konstrukcija (temelji in stebri), vendar obnovljena (temelji poglobljeni in stebri dobetonirani). Viadukt Peračica je armiranobetonska prednapeta konstrukcija, grajen po sistemu prostokonzolne gradnje (enako kot npr. črnokalski viadukt). Ravno tako je armiranobetonska prednapeta konstrukcija viadukt Ljubno, vendar grajen po metodi z narivanjem. Zgornja konstrukcija viadukta Lešnica je sovprežna konstrukcija (jekleni škatlasti spodnji del in armiranobetonska voziščna plošča), grajena tudi po metodi z narivanjem. Pri starem predoru Ljubno je bila odstranjena betonska notranja obloga, izveden dodaten izkop zaradi večje širine vozišča (predor razširjen za odstavni pas) in izvedeni nova primarna podgradnja ter nova notranja armiranobetonska obloga predora. V okviru elektro in strojne opreme predora so bili med drugim izvedeni razsvetljava, klic v sili in video nadzor.


Sorodne novice

Več sorodnih novic Več

22. marec 2013

Včeraj je Scania razkrila razširjeno ponudbo Euro 6 motorjev, med katerimi izstopajo ...

Beri dalje

6. december 2011

Angleški proizvajalec tovornih prikolic Montracon je predstavil svoj nov izdelek. ...

Beri dalje

19. julij 2012

Volvo je za prihodnje leto napovedal nov sistem, ki bo preko GSM omrežja v servisno ...

Beri dalje

30. januar 2013

Mercedes je v ponedeljek v Munchnu svetovni javnosti prvič pokazal svojega novega ...

Beri dalje

20. oktober 2010

Evropska zveza prometnih policij - TISPOL v okviru projekta Lifesaver izvaja seminarje, ...

Beri dalje

27. januar 2012

Novo poročilo, ki ga je objavil Goodyear Dunlop, razkriva, da kljub prizadevanjem ...

Beri dalje

30. avgust 2013

MAN Truck&Bus Švica je bil sklenil pogodbo za dostavo 85 mestnih avtobusov Lion's ...

Beri dalje

27. november 2013

Euro 6 pomeni velike izpušne enote na kabini. Nekatere znamke kot so MAN, DAF in Volvo ...

Beri dalje

2. november 2011

Kot smo že napovedali prejšnji teden, je Scania v ponedeljek predstavila novo serijo ...

Beri dalje

26. januar 2012

Francoski Renault Trucks in Gemco E-Trucks B.V sta združila moči pri izdelavi poskusnega ...

Beri dalje

7. februar 2012

Novi Daily, ki je bil javnosti uradno predstavljen septembra lani v Torinu, je sedaj ...

Beri dalje

3. junij 2012

Podružnica Daimler Trucks za Severno Ameriko (Daimler Trucks North America – DTNA) ...

Beri dalje

25. januar 2011

Ukrajinski voznik je prevažal 96 litrov sredstva za zaščito rastlin, ki v Sloveniji ...

Beri dalje

10. maj 2011

Razprave okoli novega Mercedes Benz Actrosa so vedno glasnejše. Pojavljati so se pričele ...

Beri dalje

24. avgust 2013

Kombi znan, kot dom mnogim surferjem in backpaker-jem, Volkswagen do Brasil je napovedal ...

Beri dalje

27. oktober 2011

Scania bo v ponedeljek prihodnji teden predstavila novo serijo vozil namenjenih gradbenemu ...

Beri dalje

18. februar 2013

Scania je v sodelovanju z ruskim proizvajalcem gospodarskih vozil GAZ Group prejela ...

Beri dalje

24. maj 2011

Švedski proizvajalec tovornjakov je sklenil z iraškim ministrstvom za industrijo ...

Beri dalje

26. oktober 2013

Düsseldorf, 22.10.2013. TimoCom, ki je med drugim ponudnik na evropskem trgu vodilne ...

Beri dalje

10. avgust 2011

MAN je v Munchnu pričel s preizkušanjem dveh hibridnih izvedb modela TGL. Preizkus ...

Beri dalje