Od arašidovega olja do etra

V svoji 119 letni zgodovini so se goriva, ki poganjajo dizelske motorje precej razvila. Celo tako zelo, da danes gorivo, ki ga poenostavljeno imenujemo dizel začenja delati prostor alternativam z manjšim vplivom na okolje, kot sta bioplin in DME.
Od arašidovega olja do etra

Lahko rečemo, da so kritike na račun dizla mogoče nekoliko pretirane, gledano iz naravoslovnega vidika. Originalno termin nima ničesar opraviti z točno določeno vrsto gorivo, ampak je le opisan kot posebna vrsta za motorje. Za primer vzemimo Rudolfa Diesela, iznajditelja dizelskega motorja, čigar prvi motor je poganjalo arašidovo olje. Vendar pa je za mnogo ljudi termin postal sinonim za fosilno dizelsko gorivo, kar pa je preozek opis, če vemo da dizelske motorje lahko poganjajo različne vrste goriv, nekatere med njimi so celo obnovljive. Razlog zakaj povezujejo dizelsko gorivo z dizelskimi motorji je v tem, da se je skozi leta v dizelskih motorjih najbolj uporabljalo dizelsko gorivo. Vendar pa družbene zahteve naraščajo in tehnologija zelo napreduje, kar pomeni da nastaja čedalje več alternativnih goriv, ki se uporabljajo v dizelskih motorjih.

Lars Mårtensson , direktor za okolje v podjetju Volvo Trucks pravi, "Za nas je pomembno da delamo z različnimi alternativnimi gorivi in da pridemo do rešitev, ki bi zmanjšale naše vplive na okolje. Že je možno izdelovati učinkovite dizelske motorje, ki jih lahko poganjajo obnovljiva goriva. To je lahko vidno tudi v našem novem Volvu FM MethaneDiesel in v tovornjakih, ki jih poganja BioDME ter na katerih trenutno delamo preizkuse na terenu. To gorivo ima potencial za zmanjšanje izpustov CO2 za kar 95 odstotkov."

Različna učinkovitost goriv na motorje

Dizelsko gorivo je možno pridobiti iz skorajda vsakega organskega materiala. Le to mora imeti gorljive lastnosti, ki jih naredi kompatibilne za dizelske postopke. Vendar pa nekatera goriva zahtevajo večje ali manjše spremembe motorja in periferne opreme. In na žalost motor ne deluje vedno enako učinkovito na vsa goriva. Na primer, biodizel kaže slabšo stabilnost v hladnem vremenu kot dizelska goriva iz ogljikovodikov. Vendar pa mešano v majhnih količinah z dizelskim gorivom, biodizel deluje dobro če je njegova kvaliteta ustrezna tudi v drugih pogledih.

Dizel se sestoji iz ogljikovodikov

Kar tradicionalno imenujemo dizelsko gorivo je v bistvu naftni derivat, ki se sestoji iz ogljikovodikov. Da bi pridobili dizelsko gorivo, moramo najprej surovo nafto destilirati in nato rafinirati. V tem procesu se naftni derivati prefiltrirajo in prečistijo, da lahko nato zadosti zakonskim zahtevam in naftnim standardom določene države v kateri je gorivo prodano.

EU ima direktivo in CEN standard – okrajšava pomeni Evropski komite za standardizacijo – ki regulirata kvalitetne zahteve za dizelska goriva. Po drugi strani pa ima ZDA ASTM mednarodni standard. Medtem ko imajo spet nekatere druge države svoje državne standarde.

Biodizel

FAME, maščobne kisline metilnih estrov, je skupno ime za to, kar pravimo, da je biodizel. Lahko je proizveden iz različnih rastlinskih in živalskih olj, kot na primer repično olje, sojino olje in palmovo olje. Prav tako je možno poganjati dizelske motorje na goriva pridobljena iz jedilnega olja ali loja, odvisno od tega kje na svetu je biodizel proizveden.

Prednost teh goriv je da oddajajo 50 do 60 odstotkov manjše izpuste CO2 v nasprotju s konvencionalnimi dizelskimi gorivi, prav tako ne vsebujejo tudi žvepla in aromatov. Slabe strani goriva so da pripomorejo k večjim izpustom NOx. V EU ni več dovoljeno za dizelska goriva, da vsebujejo več kot 7 odstotkov FAME, kajti z višjim odstotkom bi bil izpust NOx previsok.

DME (Dimethylether)

Eno od sintetičnih dizelskih goriv, ki jih raziskujejo je eter, znan tudi kot DME, ogljikova/vodikova/kisikova molekularna vez. Trenutno pridelujejo DME iz naravnih plinov, čeprav švedsko podjetje Chemrec dela raziskave na pilotni napravi za proizvodnjo BioDME in Piteå, kjer je uporabljen grob material, kot je črni lug, visoko energetični stranski produkt proizvodnje papirne mase. Daje 95 odstotkov izpustov CO2 manj kot dizelska goriva in nič izpustov saj. BioDME lahko pridobimo tudi iz ostalih virov biomase. BioDME je eno od goriv na katera se Volvo Trucks ozira v prihodnosti. Podjetje trenutno dela raziskave na Švedskem s tovornjaki, ki jih poganja DME.Sorodne novice

Več sorodnih novic Več

16. oktober 2011

Švicarska pivovarna s tradicijo Feldschlösschen, ki pripada skupini Carlsberg-Gruppe, ...

Beri dalje

21. julij 2013

Ivecov Daily 4x4 bo glavni igralec "Daily4Africa" roadshowa s prečkanjem šestih ...

Beri dalje

24. april 2020

Posodobljena Navara Off-Roader AT32 je nastala kot plod partnerstva med Nissanom in svetovno ...

Beri dalje

19. avgust 2011

Že kratek vpogled v statistiko nam pove, da je neprilagojena hitrost še vedno najpogostejši ...

Beri dalje

15. februar 2011

Boeing je predstavil novo letalo namenjeno medcelinskim poletom. Letalo ki nosi oznako ...

Beri dalje

9. september 2013

V Bangkoku so 26. avgusta pri UD trucks skupaj z Volvom otvoririli nov tovornjak Quester, ...

Beri dalje

5. januar 2011

Bosni in Hercegovini pretijo sankcije iz strani EU, zaradi kršenja direktive o uvedbi ...

Beri dalje

28. marec 2013

Mercedesova specialna proizvoda za opravljanje posebnih nalog bosta v kratkem deležna ...

Beri dalje

13. februar 2012

V preteklem letu 2011 se je DAF na evropskih tleh v razredu vlačilcev nad 15 ton največje ...

Beri dalje

8. februar 2011

Ena izmed rednih nalog policije je tudi izvajanje nadzora nad prometom tovornih vozil ...

Beri dalje

13. april 2011

Na letošnjem sejmu Transport 2011 na Danskem je Scania javnosti prvič predstavila ...

Beri dalje

26. junij 2013

Hyundai je objavil kratek predstavitveni video njihovega novega tovornjaka Trago Xcient, ...

Beri dalje

9. oktober 2013

Letošnji Evropski teden mobilnosti je bil tematsko posvečen javnemu potniškemu ...

Beri dalje

31. avgust 2018

Ford je javnosti predstavil prve fotografije novega Fordovega tovornjaka.

Beri dalje

3. julij 2013

Continental predstavlja tretjo generacijo gum za avtobuse. Nadaljuje s svojim k stranki ...

Beri dalje

14. julij 2013

Sevel tovarna bo prejela investicijo v vrednosti 700 milijonov EUR. Investicija se bo izvedla ...

Beri dalje

21. november 2012

Na ulicah nekega kitajskega mesta so nastali posnetki novega smetarskega vozila z nizko ...

Beri dalje

26. november 2010

Podjetje Volvo Trucks daje izjemen povdarek skrbi za okolje na vseh področjih svoje ...

Beri dalje

2. junij 2011

»Ena naših glavnih strateških prednosti je geografski položaj, zato bi Slovenija ...

Beri dalje

27. maj 2011

Transportno podjetje Finke, specializirano za prevoz velikih cevi, trenutno pomaga ...

Beri dalje