Od arašidovega olja do etra

V svoji 119 letni zgodovini so se goriva, ki poganjajo dizelske motorje precej razvila. Celo tako zelo, da danes gorivo, ki ga poenostavljeno imenujemo dizel začenja delati prostor alternativam z manjšim vplivom na okolje, kot sta bioplin in DME.
Od arašidovega olja do etra

Lahko rečemo, da so kritike na račun dizla mogoče nekoliko pretirane, gledano iz naravoslovnega vidika. Originalno termin nima ničesar opraviti z točno določeno vrsto gorivo, ampak je le opisan kot posebna vrsta za motorje. Za primer vzemimo Rudolfa Diesela, iznajditelja dizelskega motorja, čigar prvi motor je poganjalo arašidovo olje. Vendar pa je za mnogo ljudi termin postal sinonim za fosilno dizelsko gorivo, kar pa je preozek opis, če vemo da dizelske motorje lahko poganjajo različne vrste goriv, nekatere med njimi so celo obnovljive. Razlog zakaj povezujejo dizelsko gorivo z dizelskimi motorji je v tem, da se je skozi leta v dizelskih motorjih najbolj uporabljalo dizelsko gorivo. Vendar pa družbene zahteve naraščajo in tehnologija zelo napreduje, kar pomeni da nastaja čedalje več alternativnih goriv, ki se uporabljajo v dizelskih motorjih.

Lars Mårtensson , direktor za okolje v podjetju Volvo Trucks pravi, "Za nas je pomembno da delamo z različnimi alternativnimi gorivi in da pridemo do rešitev, ki bi zmanjšale naše vplive na okolje. Že je možno izdelovati učinkovite dizelske motorje, ki jih lahko poganjajo obnovljiva goriva. To je lahko vidno tudi v našem novem Volvu FM MethaneDiesel in v tovornjakih, ki jih poganja BioDME ter na katerih trenutno delamo preizkuse na terenu. To gorivo ima potencial za zmanjšanje izpustov CO2 za kar 95 odstotkov."

Različna učinkovitost goriv na motorje

Dizelsko gorivo je možno pridobiti iz skorajda vsakega organskega materiala. Le to mora imeti gorljive lastnosti, ki jih naredi kompatibilne za dizelske postopke. Vendar pa nekatera goriva zahtevajo večje ali manjše spremembe motorja in periferne opreme. In na žalost motor ne deluje vedno enako učinkovito na vsa goriva. Na primer, biodizel kaže slabšo stabilnost v hladnem vremenu kot dizelska goriva iz ogljikovodikov. Vendar pa mešano v majhnih količinah z dizelskim gorivom, biodizel deluje dobro če je njegova kvaliteta ustrezna tudi v drugih pogledih.

Dizel se sestoji iz ogljikovodikov

Kar tradicionalno imenujemo dizelsko gorivo je v bistvu naftni derivat, ki se sestoji iz ogljikovodikov. Da bi pridobili dizelsko gorivo, moramo najprej surovo nafto destilirati in nato rafinirati. V tem procesu se naftni derivati prefiltrirajo in prečistijo, da lahko nato zadosti zakonskim zahtevam in naftnim standardom določene države v kateri je gorivo prodano.

EU ima direktivo in CEN standard – okrajšava pomeni Evropski komite za standardizacijo – ki regulirata kvalitetne zahteve za dizelska goriva. Po drugi strani pa ima ZDA ASTM mednarodni standard. Medtem ko imajo spet nekatere druge države svoje državne standarde.

Biodizel

FAME, maščobne kisline metilnih estrov, je skupno ime za to, kar pravimo, da je biodizel. Lahko je proizveden iz različnih rastlinskih in živalskih olj, kot na primer repično olje, sojino olje in palmovo olje. Prav tako je možno poganjati dizelske motorje na goriva pridobljena iz jedilnega olja ali loja, odvisno od tega kje na svetu je biodizel proizveden.

Prednost teh goriv je da oddajajo 50 do 60 odstotkov manjše izpuste CO2 v nasprotju s konvencionalnimi dizelskimi gorivi, prav tako ne vsebujejo tudi žvepla in aromatov. Slabe strani goriva so da pripomorejo k večjim izpustom NOx. V EU ni več dovoljeno za dizelska goriva, da vsebujejo več kot 7 odstotkov FAME, kajti z višjim odstotkom bi bil izpust NOx previsok.

DME (Dimethylether)

Eno od sintetičnih dizelskih goriv, ki jih raziskujejo je eter, znan tudi kot DME, ogljikova/vodikova/kisikova molekularna vez. Trenutno pridelujejo DME iz naravnih plinov, čeprav švedsko podjetje Chemrec dela raziskave na pilotni napravi za proizvodnjo BioDME in Piteå, kjer je uporabljen grob material, kot je črni lug, visoko energetični stranski produkt proizvodnje papirne mase. Daje 95 odstotkov izpustov CO2 manj kot dizelska goriva in nič izpustov saj. BioDME lahko pridobimo tudi iz ostalih virov biomase. BioDME je eno od goriv na katera se Volvo Trucks ozira v prihodnosti. Podjetje trenutno dela raziskave na Švedskem s tovornjaki, ki jih poganja DME.Sorodne novice

Več sorodnih novic Več

30. januar 2013

Mercedes je v ponedeljek v Munchnu svetovni javnosti prvič pokazal svojega novega ...

Beri dalje

31. julij 2013

Barcelonin avtobusni operator TMB je kupil 10 novih MAN Lion's City Hybrid-ov. Flota ...

Beri dalje

20. marec 2013

14. marca 2013 je bilo sedem tovornih vozil MAN TGX 18.480 uradno predanih italijanskemu ...

Beri dalje

22. februar 2012

Ruski Kamaz je pred kratkim slavil zanimivo obletnico - iz tovarne je zapeljal tovornjak ...

Beri dalje

15. februar 2011

Boeing je predstavil novo letalo namenjeno medcelinskim poletom. Letalo ki nosi oznako ...

Beri dalje

14. junij 2013

Renault Trucks je v Lyonu predstavil povsem prenovljeno celotno ponudbo svojih tovornjakov, ...

Beri dalje

2. november 2011

Kot smo že napovedali prejšnji teden, je Scania v ponedeljek predstavila novo serijo ...

Beri dalje

23. november 2012

Volvo Trucks je odprl nov center za tovornjake v Banja Luki v Bosni. Novi objekt z moderno ...

Beri dalje

15. marec 2013

DAF je včeraj razkril nov 11-litrski motor, v Euro 6 izvedbi, kateri je namenjen ...

Beri dalje

22. marec 2013

Včeraj je Scania razkrila razširjeno ponudbo Euro 6 motorjev, med katerimi izstopajo ...

Beri dalje

31. avgust 2011

Renault Trucks d.o.o. odpira v Ljubljani 5. septembra 2011 svoj prvi lasten pooblaščen ...

Beri dalje

1. februar 2013

Renault Trucks je objavil video posnetek, ki govori o razvoju nove generacije tovornjakov. ...

Beri dalje

20. avgust 2012

NOVOST V NAŠI PONUDBI: sifoni za preprečevanje kraje goriva TruckProtect InstantFit ...

Beri dalje

16. avgust 2011

Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji d.d. (DARS d.d.) poroča, da je v prvih ...

Beri dalje

12. april 2020

Volvo Trucks predstavlja novo generacijo vozil Volvo FH16. Vozilo povečuje produktivnost ...

Beri dalje

7. december 2011

Scania je pričela z aktivnostmi tekmovanja s katerim bodo prihodnje leto ponovno ...

Beri dalje

11. september 2013

Po skoraj letu od spektakularnega izida novega Volva FH, je bil izbran za International ...

Beri dalje

16. julij 2013

Nesreče se dogajajo. Ko reševalno osebje prispe na kraj nesreče je pogosto soočeno ...

Beri dalje

28. december 2011

Vozniki tovornjakov so čas, ki ga preživijo za volanom, vajeni zapisovati v zvezek. ...

Beri dalje

5. marec 2013

Iz Volva so včeraj sporočili da bodo v drugi polovici meseca predstavili prenovljeni ...

Beri dalje